درباره ما

شرکت دانش بنیان زیست فناوران ماهان کشت با حضور تعدادی از جوانان فارغ التحصیل در رشته های مختلف از جمله مهندسی کشاورزی و فیزیولوژی و اصالح درختان میوه )در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری( در جهت رفع مشکالت تولیدکنندگان در مرکز رشد پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری شکل گرفت. این شرکت توسط
خانم دکتر رستمی که دارای تحصیالت دکتری تخصصی در رشته فیزیولوژی و اصالح گیاهان می باشند مدیریت می شود. از جمله فعالیت های این شرکت میتوان کشت و کار، تولید، تکثیر و توزیع کلیه محصوالت کشاورزی اعم از باغی، زینتی، دارویی، گرمسیری و نیمه گرمسیری، مرکبات، سبزی و صیفی به صورت کشت بافت در آزمایشگاه، گلخانه، باغ، مزرعه و سایر سیستم های تولید گیاه، تولید و تجاری سازی ماده موثره و متابولیتهای ثانویه گیاهان دارویی و راه اندازی خط تولید آن، فعالیت در زمینه تولید ریشه های موئین گیاهان دارویی، فعالیت در زمینه تولید بذور هیبرید، کشت و کار و تجاری سازی آنها، فعالیت در زمینه تولید و تجاری سازی سلولهای گیاهی و محصوالت حاصل از آن، مشاوره، احداث، راه اندازی، توسعه و پشتیبانی واحد های آزمایشگاهی، گلخانه ای، مزرعه ای، باغی و تولیدی در زمینه کشاورزی و فناوری های نوین کشاورزی در کلیه محصوالت کشاورزی )اعم از عادی و استراتژیک( چوب ،گیاهان دارویی و زینتی سبزی و صیفی سایر گونه های گیاهی، ارائه آموزش در همه زمینه های مختلف کشاورزی اعم از آزمایشگاه، گلخانه، باغ، مزرعه و غیره، توسعه و احداث آزمایشگاه کشت بافت، فعالیت در زمینه علوم نوین کشاورزی و گسترش آن، تجاری سازی فناوری های کشاورزی، تهیه و تولید پروتکل کشت بافت را نام برد.

مرکز شرکت زیست فناوران ماهان کشت یکی از مراکز تولید کشت بافتی در ایران است که با مجهز بودن به سیستم های روزآمد مورد استفاده در کشورهای پیشتاز اروپا در بیوتکنولوژی گیاهی، تیم علمی توانمند و داشتن یکی از بزرگترین آزمایشگاههای کشت بافت کشور توانسته است در مدت زمان کوتاهی جزو مجموعه های اصلی و تاثیر گذار این حوزه در کشور قرار گیرد.

هسته ابتدایی این شرکت در سال 1401 با حضور تعدادی از جوانان فارغ التحصیل (در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری)  در رشته های فیزیولوژی و اصلاح گیاهان در جهت رفع مشکلات تولیدکنندگان گل ارکیده در مرکز رشد پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری شکل گرفت. این شرکت در سال 1401 ثبت رسمی شده و در بهار 1402 تبدیل به شرکت دانش بنیان گردید.

ایران دارای پتانسیل جغرافیایی بالقوه و تنوع زیستی و اقلیمی منحصر به فرد و گسترده ای می باشد و بخش کشاورزی نقش بسیار مهمی در توسعه اقتصادی دارد. توسعه بخش کشاورزی بدلیل اهمیت آن در تأمین امنیت غذایی، توان اشتغالزایی، کاهش واردات و امکان کسب درآمد ارزی از راه صادرات، همچنین فراهم آوردن مواد اولیه و خام برای
بخش صنعت، لزوم توجه بیش از پیش به این بخش و اولویت بخشیدن به آن در رویکردهای اقتصاد کالن کشور را گوشزد می نماید.
آشنایی با توسعه باغات مدرن و محیطهای کنترل شده شامل گلخانههای استاندارد می تواند یک گام موثر در رونق بخش باغداری باشد. در باغات پیشرفته و فوق پیشرفته از نهال های رویشی و اصالح شده استفاده می گردد. این باغات مزیت های زیادی در مقایسه با باغات احداث شده به روش سنتی دارند که از جمله این مزیت ها می توان به
موارد زیر اشاره کرد:
امکان احداث باغات متراکم، زود بازدهی، ایجاد یکنواختی در درختان باغ، مقاومت به خشکی، شوری، آفات و بیماریها و کیفیت باالی محصوالت تولیدی. الزم به ذکر است باغات پیشرفته در سطح وسیع می تواند سمت و سویی کامال مکانیزه پیدا کند و عملیاتی نظیر هرس، سمپاشی و برداشت بصورت ماشینی انجام شود. همچنین بسیاری از صنایع وابسته به بسته بندی و فراوری، هدفمندتر فعالیت کرده و در نتیجه صادرات و درآمدزایی توسعه پیدا می کند.
با توجه به نیاز روزافزون بخش کشاورزی کشور به ارقام جدید و اصالح شده و پایه های درختان میوه سازگار با شرایط آب و هوایی، از طرفی ارزش افزوده محصوالت باغی کشور و همچنین منافع حاصل ازصادارات آن ها، دستیابی به آخرین فناوری در زمینه تولید انبوه این گونه های گیاهی ، ضروری و اجتناب ناپذیر است. در حال حاضر کارآمدترین فناوری برای تکثیر انبوه پایه ها و ارقام جدید و اصالح شده درختان میوه، استفاده از فناوری کشت بافت گیاهی است. کشت بافت به همراه روشهای مهندسی ژنتیک از ارکان مهم فناوری زیستی بوده و به عنوان یکی از دانشهای پیشرفته جهان بهشمار میآید که در یک محیط مصنوعی با ایجاد شرایط مشابه محیط طبیعی، زمان تکثیر گیاهان را به حداقل ممکن رسانده و سالم ترین و مرغوب ترین محصوالت را عرضه می کند.

شرکت دانش بنیان زیست فناوران ماهان کشت دارای آزمایشگاه کشت بافت گیاهی و گلخانه سازگاری به صورت کاملا تخصصی می باشد.

برخی از دست آوردهای شرکت می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  1. اولین تولید کننده گیاهچه ارکیده به روش رویشی می باشد. از چالش های عمده در پرورش ارکیده ها تولید انبوه گیاهچه های آن است. با وجود اهمیت باالی ارکیده ها و تقاضای زیادی که برای آن در بازار وجود دارد متأسفانه بخش قابل توجهی از نیاز کشور به گیاهچه های ارقام مختلف ارکیده از طریق واردات تأمین می شود )حداقل واردات 7 میلیون دالر به صورت رسمی و غیررسمی(. شرکت زیست فناوران ماهان کشت با دستیابی به آخرین فناوری در زمینه تولید انبوه این گونه های گیاهی، در جهت کاهش نیاز کشور اقدام نموده است.
  2. تولید مواد موثره داروئی در گیاهان دارویی
  3. ریز ازدیادی گیاهان مختلف اعم از باغی )پایه های درختان میوه مانند 677GF و GN، ارقام اصالح شده موز و آناناس( گیاهان داروئی )سرخدار، آویشن و …..( و گیاهان زینتی)ارکیده، آنتوریوم و گل عروس( از طریق کشت بافت و پس از آن سازگاری و پیوند
  4. استفاده از کودهای ورمی کمپوست ونانوزیستی به جای کاربرد کودهای شیمیایی
  5. بکارگیری موفق عصاره گیاه نعناع فلفلی برای مقابله با برخی از بیماری های قارچی وباکتریایی در انسان
  6. توسعه پروتوکل جنین زایی سوماتیکی و باززایی گیاه از بساک نابالغ از طریق کشت بافت با کارآمدی بسیار بالا که به طور گسترده ای در ارقام مختلف انگور قابل استفاده می باشد.
  7. اولین آزمایش موفقیت آمیز انتقال ژن در ارقام انگور ایرانی
  8. تولید برخی محصوالت از جمله توت فرنگی در گلخانه هیدروپونیک